Brygga öl – en översikt

Kornfält1. Mältning av korn
Korn tillåts att gro under ordnade former så att stärkelsen i kornet smälts till mindre komplexa och därmed jäsbara sockerarter. Mältat korn finns att köpa och heter Malt.

2. Koka Mäsk eller blanda vatten och extrakt
Maltet kokas i vatten (mäsk) för att lösa ut sockret, alternativt kan färdigt maltextrakt användas.

3. Koka Vört

Sockerlösningen kokas med Humle för att ge arom, beska och hållbarhet.

4. Kyl vörten
Vörten kyls till optimal temperatur för jästen.

5. Jäsning
Vörten jäses syrefritt i två steg. Då omvandlar jästen sockret till alkohol och koldioxid.

6. Buteljering
När jäsningen är klar tillsätts lite vanligt socker och ölen tappas på flaskor. Jästen omvandlar sockret till koldioxid som blir kolsyra.