Pain riche – mjuk baguette

Ingredienser

50 g jäst
1 msk olja
5 dl vatten
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
12 dl vetemjölFoto: kasey albano

1. Smula jästen i en bunke.
2. tillsätt oljan
3. Värm vattnet till 37 grader C (fingervarmt)
4. Rör ut jästen i lite av vattnet
5. Häll på resten av vattnet
6. Tillsätt saltet
7. Tillsätt det mesta mjölet till en smidig deg (ska vara ganska kladdig)
8. Knåda degen 5 min i degblandare eller 10 minuter för hand.
9. Jäs under bakduk i 30 minuter
10. Sätt ugnen på 225 grader Celcius
11. Dela degen i 6 bitar. Forma till baguetter och vrid dem.
12. Jäs under bakduk i 30 minuter
13. Grädda mitt i ugnen tills bröden känns ”ihåliga” när du knackar på dem med en kniv.
14. Låt svalna på ugnsgaller.

Smakmöjligheter

a) Piffa till Pain Richen med 100 g valnötskärnor eller andra nötter och 3 syrliga äpplen. Skär då äpplena i små bitar och blanda ned med valnötskärnorna i degen.

b) strö vallmöfrön över baguetterna innan du sätter dem i ugnen.

Foto: kasey albano