Material för öltillverkning

Kastruller1. En stor gryta
Gärna 20 liter. Men det går också bra med en 10 literskastrull för att sedan att späda vörten med kokt vatten som har svalnat till 25-26 grader. Fördelen med en stor gryta är att man slipper späda och att man får mindre karamelisering (sockret karameliseras vid hög temperatur, d.v.s. en del av sockret omvandlas till kol) i kärlet, dvs. möjlighet att göra ett ljusare öl.

2. Lakkärl
För att brygga från mältat korn behövs ett lakkärl på minst 15 liter, men gärna 20-30 som tål minst 70-75°C och har en tapp längst ned.

3. Lufttäta jäskärl
2 st Jäshinkar eller damejeanne på minst 20 liter st. Jäshinkarna är lättare att göra rent.

4. Jäsrör
2 st jäsrör med vattenlås.

5. Strumpa av gasbindsliknade material
Till filtrering av humlen ur vörten om du inte har en sil. Kan också användas till att koka mäsk på malt om man inte har ett lakkärl.

6. Finmaskig sil
Kan också tillverkas av strumpan ovan tillsammans med ett durkslag.

7. Mätglas 100 ml samt Mätglas 1L
Glas är stiligare, men plast går bra. 1L måttet kan vara samma som du använder till bakning. 100 ml ska vara av labbmodell.

8. Slev och soppslev
Att röra med och att ta prover med.

9. Våg
Att väga humle och korn på. Känslighet 1 g upp till 4 kg är bra.

10. Rengöringsmedel
Såpa, diskmedel samt bryggerirens: klor, jod eller brombaserat.

11. Rena linnehanddukar

12.  Vattenkokare

13. Is i stora mängder eller doppkylare
Doppkylaren tillverkas av ett spiralformat kopparrör. Detta kopplas med en slang till vattenkranen.

14.  Termometer

15. Hydrometer
För att mäta sockerkoncentrationen. Skalan är Oeschele.

16. Hävert
En meter gummislang som sitter fast i ett halvmeter långt plaströr

17. Flaskborste och en ny diskborste

18. Glasflaskor
Begagnade går bra

19. Nya Kapsyler

20. Kapsyleringsmaskin

21. Etiketter

22. Miniräknare eller kalkylprogram