Deltagarna i vår studie

Här kan du själv läsa mer om restaurangerna och personalen som deltog i vår studie. Vill du hellre läsa hela vår studie kan du ladda ner den nedan.

Evelinas kök

Evelinas kök serverar typiskt svensk mat av något alternativ inriktning. Gästen möts av träbord i olika former, tegel bakom baren och detaljer i trä. Tillsammans med golvlampor, tavlor och krukväxter skapas en avslappnad miljö. Lokalen är indelad i en restaurang- och en bardel med separat garderob. Få erbjudanden syns i lokalen och personalen tar upp beställningar utan att själv sälja.

Ann är 21 år och har arbetat på Evelinas kök i 6-7 månader. Under sommaren arbetade Ann heltid, men nu jobbar hon mindre för att läsa upp gymnasiebetygen inför högskolestudier. Efter gymnasiet läste Ann en halvårig serveringsutbildning på komvux. Ann är positiv till försäljning, men säljer inte i någon större utsträckning. Ann, som är utbildad men relativt oerfaren, upplever att hon har en brist på produktkunskaper vilket hindrar henne från att sälja. Ann får inget stöd från restaurangen för att öka försäljning.

Mikael är 33 år och arbetade länge på ett logistikföretag men går nu en KY-utbildning mot restaurang- och barchef. Utbildningen har praktik och efter två andra restauranger är han nu på Evelinas kök. Mikael kan alltså beskrivas som utbildad, men oerfaren. Mikael har kunskap om försäljning, en stark vilja att sälja mer och försöker också sälja. Han känner dock att han har begränsade kunskaper om produkterna. Hans ringa erfarenhet gör att han inte hinner med försäljningen och gör honom osäker på hur han ska sälja. Mikael får inte något stöd från restaurangen.

Peperony

Peperony ingår i en stor kedja med pizza som huvudnummer. Gästen möts av erbjudanden i meny, på bordstrianglar och på affischer. Miljön är luftig och snyggt designad med många mjuka kuddar. Restaurangen är antingen fylld av liv eller har ett lugnt tempo. Personalen säljer förrätt, kaffe och är trevliga men arbetar standardiserat mot gästen.

Gabriella är 26 år och har arbeta på Peperony sedan hon var 16. Hon har gått från att arbeta som nisse, till baren, till servitris och sedan fått intern utbildning till arbetsledare med bl.a. merförsäljning. Gabriella har inte gått någon restaurangskola men kan, tack vare internutbildning, beskrivas som både utbildad och erfaren. Gabriellaär mycket medveten om hur hon kan skapa försäljning, säljer själv och försöker föra detta vidare till andra kollegor. Samtidigt stödjer och uppmuntrar restaurangen henne att vara sälja.

Pasta Amore

Pasta Amore är en liten restaurang där det är trångt mellan borden varifrån gästerna häpet ser in till köket där det flamberas. Menyn är full av pastarätter samtidigt som det finns många förslag på griffeltavlor runt om i restaurangen. Personalen är trevliga, men har en avvaktande inställning till gästerna och tar inga initiativ till förslag eller erbjudanden.

Linnea är 19 och har arbeta på Pasta Amore i fyra månader efter att ha tagit studenten från samhällsvetenskapliga programmet. I framtiden hägrar högre studier. Linnea kan med andra ord beskrivas som outbildad och oerfaren. Linnea är starkt negativ till att själv skapa försäljning. Hon ser sig inte som en försäljare eftersom hon inte vill lura gästen. Utan större erfarenhet eller utbildning ser hon sig själv i kunskapsmässigt underläge när det exempelvis gäller rekommendationer av vin. Linnea får inget stöd från restaurangen.

Vanessa är 19 år och har precis som Linnea arbetat på Pasta Amore i tre till fyra månader. Hon har läst handel och administration på gymnasiet, vilket är en utbildning mot att arbeta i butik. Vanessa vill inte sälja mer för att inte upplevas som tjatig och påstridig av gästen. Hon har ingen större erfarenhet och ingen utbildning men är inte främmande för att vara mer aktiv om det görs på ett sätt så att gästen inte blir lurad. För att öka sin försäljning vill Vanessa får stöd från restaurangen vilket hon inte har idag.

Regementsmässen

Regementsmässen är en före detta regementsmatsal som har gjorts om till restaurang. Många av besökarna är företag som kommer för att t.ex. tacka av en anställd.

Oliver är 22 år och har arbetat till och från på restaurang under fem år. Under gymnasiet gick Oliver ett treårigt hotell- och restaurangprogram. Oliverhar kunskap i form av utbildning och erfarenhet samt en vilja att vara mer aktiv, men ser sitt arbete med försäljning som ett sätt att förbättra sin service. Oliver får ett visst stöd från restaurangen att arbeta aktivt, men restaurangen anser att det är viktigare att gästen kommer tillbaka än att försäljningen ökas.

Hotellrestaurangen

Hotellrestaurangen ligger centralt och har både lunchservering och à la carte i typisk hotellmiljö. På helgerna förvandlas restaurangen till en populär nattklubb.

Eva är 26 år och har läst ett treåriga hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet . Förutom på Hotellrestaurangen har Eva arbetat på en snabbmatsrestaurang i två år där hon arbetade mycket med merförsäljning, i en sjukhusrestaurang samt extraarbetat på skolbaler och jättearrangemang. Eva har utbildning och erfarenhet samt är positiv till att själv skapa försäljning men tycker att det inte får bli så mycket att det stör gästen. Eva tycker med andra ord att det är viktigt att anpassa sig till gäst och situation. Eva får inte något stöd från restaurangen.

España Pronta

España Pronta har specialiserat sig på spansk tapas. Restaurangen har en inglasad terrass med infravärme som dekorerats med julbelysning och levande ljus. De flesta bord finns på terrassen även om det finns några bord inne i restaurangen tillsammans med en bar. Servisen arbetar inte med försäljning, men svarade gärna på frågor.

José är 38 år och har arbetat på España Pronta sedan 1989. Han har ingen formell utbildning, utan har lärt sig allt genom erfarenhet. José har ingen utbildning men lång erfarenhet och säger sig inte kunna påverka gästen. Dessutom är försäljning från hans sida för påstridigt för den svenska kulturen. José frågar dock alltid om gästen vill ha kaffe och ser detta som service. José har inget stöd från restaurangen för att sälja mer.

 

Bellman

Bellman är en innekrog med pilgrimsmussla, hjort och baconinlindad rödspetta på menyn. I lokalen finns många erbjudanden och restaurangen presenterar alltid dagens erbjudande för gästerna.

Anders är 26 år och har arbetat på Bellman i fyra år. Han har arbetat både som bartender och servitör sedan tonåren. Anders har gått en nio veckors bartenderutbildning med viss försäljningsutbildning som han kan överföra på arbetet som servitör. På restaurangen får han delta när säljare visar upp sina varor. Det kan handla om ost, vin och choklad men också hur dessa varor ska säljas. Andersär positivt inställd till att vara aktiv och sälja mat och dryck. Han har erfarenhet, utbildning och ett stöd från restaurangen som förbereder erbjudanden samt ger honom peppning och incitament.

Restaurang Kvarteret

Restaurang Kvarteret är en mysig kvarterskrog där gästen får sig husmanskost till livs. Det är nära till grannarna och redan vid ingången får man en varm och välkomnande känsla vilken fortsätter måltiden igenom. Stämningen kan närmast betecknas som familjär och personalen är trevlig och tillmötesgående men ger inte gästen några erbjudanden.

Emma är 21 år och har arbetat på Restaurang Kvarteret sedan hon slutade sin samhällsekonomiska gymnasieutbildning. Emmavill inte sälja själv för att inte tvinga på gästen något. Emma har erfarenhet men ingen utbildning, sätter servicen främst och frågar därför gästen ofta om de vill ha något att dricka och säljer på så sätt ganska aktivt. Om Emma skulle sälja mer vet hon inte riktigt hur hon skulle göra och hon får heller inte något stöd från restaurangen.

 

Sammanfattning av de vi intervjuade

Namn Säljer Inställning till fsg Stöd Utbildning Erfarenhet
Linnea Nej Negativ Nej Nej Oerfaren
José Nej Negativ Nej Nej Mycket erfaren
Vanessa Nej Negativ Nej Nej Oerfaren
Emma Lite Negativ Nej Nej Erfaren
Ann Lite Positiv Nej Ja Oerfaren
Eva Lite Positiv Nej Ja Erfaren
Oliver Lite Positiv Lite Ja Erfaren
Mikael Försöker Positiv Nej Ja Oerfaren
Anders Ja Positiv Ja Ja Mycket erfaren
Gabriella Ja Positiv Ja Ja Mycket erfaren