Mjuk pepparkaka

Ingredienser

100 g smör

En bit ingefära

2 dl råsocker eller brun farin
2 ägg
1 ½ dl filmjölk, crème fraiche eller mjölk
3 dl vetemjöl
1-2 tsk malen ingefära
1-2 tsk malda nejlikor
1-2 tsk malen kardemumma
1 msk malen kanel
2 tsk bakpulver
1.       Sätt ugnen på 175 C
2.       Smält smöret
3.       Smörj och bröda en form så länge.
4.       Blanda Vetemjölet med kryddor och bakpulver.
5.       Ta av det smälta smöret och blanda i filmjölk alt crème fraiche eller mjölk
6.       Vispa ägg och socker så att det blir pösigt
7.       Blanda ner mjölblandningen. Nu kommer det viktigaste. Du ska bara köra med vispen tills det precis har blandats och klumparna är borta
8.       Häll smeten i formen med hjälp av en slickepott
9.       Grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter
10.   Ta ut kakan, låt svalna något och stjälp sedan upp. Är kakan svår att stjälpa upp kan du försöka att ställa den upp och ned och lägga en blöt bakduk på. Fungerar inte detta så kan du försiktigt skära med en bordskniv.
11.    Denna mjuka pepparkaka blir godast om den får stå en dag! Men ta en varm bit också

Alternativ
Blanda i en sked lingonsylt för en saftigare kaka
Gör pepparkaksmuffins